De Britse politie wil AI gebruiken om aan te geven wie het risico loopt een crimineel te worden voordat ze daadwerkelijk een misdrijf hebben gepleegd.

Hoewel het klinkt als een duivelse nachtmerrie, zijn er duidelijke voordelen. Verschillende middelen kunnen worden ingezet om te proberen een misdrijf te voorkomen en dus te voorkomen dat iemand slachtoffer wordt. Daarnaast worden kosten voorkomen die gepaard gaan met het vervolgen en opsluiten van de dader.

Met overbelaste gevangenissen en beperkte ruimte is het verminderen van de op te sluiten criminelen een overwinning voor iedereen. Rechtbanken kunnen zo ook andere zaken prioriteit geven om de efficiëntie van de hele juridische infrastructuur te verbeteren.

Welke data wordt er gebruikt?

Het voorgestelde systeem heet de National Data Analytics Solution (NDAS) en maakt gebruik van gegevens uit lokale en nationale politiedatabases. Volgens de projectleider van het NDAS is er meer dan een terabyte aan gegevens uit bovengenoemde databases verzameld. Deze gegevens omvatten logboeken van gepleegde misdaden en ongeveer vijf miljoen identificeerbare personen.

Er zijn meer dan 1.400 variabelen in de gegevens die AI gebruikt om het risico op het plegen van een misdrijf te kunnen berekenen. Dergelijke variabelen kunnen onder meer betrekking hebben op strafbare feiten uit het verleden, de vraag of de persoon hierbij hulp heeft gekregen en of de personen in hun netwerk criminelen zijn.

Om de angsten te verminderen; er zijn er geen plannen om iemand te arresteren voordat hij of zij een misdrijf heeft gepleegd op basis van zijn of haar potentie om dat te doen. Het systeem is ontworpen als een preventieve maatregel.