In het rapport van China Money Network zijn de 50 grootste AI gerelateerde bedrijven in China geanalyseerd. De bedrijven die in de lijst voorkomen zijn privaat eigendom en de ‘core business’ is gericht op het bouwen AI oplossingen (Alibaba wordt daarom niet meegenomen). De top 6 bedrijven bestaande uit Cambricon, Cloudwalk, DJI, Horizon Robotics, Megvii Technology, Mobvoi zijn kort uiteengezet.

Cambricon

Cambricon produceert processoren die gefocust zijn op het uitvoeren van AI gerelateerde opdrachten. Het bedrijf dat in 2018 op 2.5 miljard USD is gewaardeerd, heeft in de B investerings ronde van 400 miljoen USD opgehaald. De investeerders bestaan uit onder andere Alibaba en Lenovo.

Cloudwalk

Cloudwalk ontwikkeld artificial intelligence ‘facial recognition’ software producten. Het bedrijf is in 2015 opgericht door Zhou Xi, en heeft in de B investeringsronde 379 miljoen USD opgehaald. Het bedrijf is gewaardeerd op 2 miljard USD.

DJI  

DJI dat bekend is door het verkoop van consumenten drones, focused zich ook op het ontwikkelen van artificial intelligence op de gebieden ‘computer vision’  en sensor technologieën. Het bedrijf dat in 2006 is opgericht is gewaardeerd op 15 miljard USD.

Horizon Robotics

Horizon Robotics ontwikkelt een platform dat in combinatie met hardware, software en de cloud slimme apparaten ‘powered’. Het bedrijf dat in 2015 is opgericht heeft in totaal 100 miljoen USD opgehaald en is gewaardeerd op 1.5 miljard USD.    

Megvii Technology

Megvii Technology heeft een open ‘facial recognition’ platform. Op het platform kan gebruik gemaakt worden van Face++, identity verification system en FaceID. Het bedrijf dat in 2011 is opgericht heeft in totaal 490 miljoen USD opgehaald en is gewaardeerd op 2 miljard USD.

Mobvoi

Mobvoi dat oorspronkelijk gefocust was op het ontwikkelen van ‘voice recognition’, bouwt nu slimme apparaten met daarin ‘voice recognition’. Het bedrijf dat in 2012 is opgericht heeft ongeveer 280 miljoen USD opgehaald. Volgens het rapport is er geen waardering.  

Kortom, Chinese bedrijven zijn fors aan het inzetten op AI. Verschillende bedrijven zijn binnen een korte tijdspanne op meerdere miljarden gewaardeerd. In de toekomst zal blijken of deze extreme groei duurzaam is.