Europese vliegvelden  experimenteert met door kunstmatige intelligentie gedreven leugendetectoren. Bij de grensovergangen zullen passagiers reis gerelateerde vragen gesteld krijgen, tijdens de ondervragingen worden de gezichten van de passagiers geanalyseerd en bepaald of de waarheid wordt verteld.

Vragen die gesteld worden zijn onder andere “Wat zit er in je koffer?” en “Als je de koffer opent en me laat zien wat erin zit, zal dit bevestigen dat je antwoord waar is?”.    

Het project, waarvoor euro 4.5 miljoen is uitgetrokken zal worden uitgevoerd door iBorderCtrl en in november 2018 van start gaan in Hongarije, Letland en Griekenland. Het doel is om de opstoppingen te voorkomen, veiligheid te vergroten, illegale migranten tegen te houden en de technologie te toetsen.

In eerste instantie zal de technologie dienen ter ondersteuning van het douanepersoneel. In de toekomst is het doel om dit proces volledig uit handen te nemen van het personeel. Dit bespaart veel tijd en zorgt ervoor dat het douanepersoneel zich bezig kan houden met het afhandelen van personen in overtreding.