Precisie

In een wereld met steeds complexere electronica en machines is slijtage steeds een groter probleem. Controles zijn meestal van langere duur door de complexiteit die beetje bij beetje moet worden nagekeken. Het meeste werk zit voor monteurs in de ontmanteling en de montage van deze machines. Waar een automonteur een paar autos per dag kan verwerken en eventuele vertragingen kan inplannen, is een vliegtuigtechnicus gebonden aan strakke deadlines en een hoge werkdruk. De kennis dat het leven van honderden mensen in de handen van een technicus staat zorgt ervoor dat onderdelen altijd met argusogen moeten worden onderzocht.

Tijdsdruk

Maar een vliegtuig haal je niet zomaar uit elkaar. De schaal waarop gewerkt moet worden is onvoorstelbaar groot en een gebroken cilinder of versleten propeller kan beslissen of een vliegtuig neerstort of veilig landt. If you love, you can try a beginners luck by no deposit bingo bonus codes. Enige vertragingen zijn funest voor de vliegtuigmaatschappij die zijn klanten tevreden moet stellen. Dat artificial intelligence hiervoor een oplossing kon bieden bedachten 5 studenten van de Universiteit van Amsterdam.

De oplossing in AI

Aiir Innovations is een startup in de startup village gelegen op Amsterdam science park. Ze helpen in samenwerking met KLM het luchtruim boven nederland veiliger te maken. Artificial intelligence stelt de technicussen van KLM om onnauwkeurigheden en slijtage van vliegtuigmotoren sneller op te pikken en moeilijke controles uit te voeren. Ze ontwikkelen software die materiaal defecten zoals scheuren en deuken in mechanische structuren automatisch detecteert.

Hun software analyseert videobeelden en foto’s om ingenieurs tijdens hun inspecties bij te staan. Het is een snelle manier om lastig bereikbare plekken te controleren zonder alle onderdelen apart te bekijken. Dit wordt in conjunctie gedaan met een technicus die beslissingen maakt over twijfelgevallen. Een controle van 10 uur kan zomaar gedaan worden in 2 uur. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt in verband  met deadlines.

De toekomst

In de toekomst wilt men steeds meer AI gaan toepassen voor controles. Op dit moment worden controles gedaan na vaste tijdsperiodes maar dit kan ook anders. Geen enkele machine is een exacte kopie en hoeveel een machine wordt gebruikt is van grote invloed op hoe vaak deze gecontroleerd moet worden. Alleen de tijd zal het leren of we op een toekomst duiken waarbij zelfs onze koffiezetapparaten gepersonaliseerd worden onderhouden.

Link: https://www.aiir.nl/