RePaint

Een team van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) heeft RePaint ontworpen; een systeem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) en 3D printen zodat schilderijen gereproduceerd kunnen worden. Het systeem is een workflow voor reproductie van schilderijen. Het kan de specifieke spectrale kleur, ongeacht het licht, vaststellen en reproduceren. Deze technologie kan bijvoorbeeld door musea gebruikt worden voor het reproduceren van kunstwerken die gestolen zijn of geleend worden door ander museum.

Ondanks het feit dat de reproducties die de onderzoekers maakten slechts de grootte van een visitekaartje hadden, merkte het team op dat RePaint de  state-of-the-art methodieken voorbij ging, door vier keer nauwkeuriger resultaat te behalen

Hoe?

De onderzoekers gebruikten een speciale techniek genaamd ‘color-contoning’ om een full-color spectrum te krijgen. ‘Color-contoning’ maakt gebruik van een 3D-printer en 10 verschillende transparante inkten in dunne lagen gestapeld.  Het team combineerde vervolgens hun nieuwe methode met de traditionele halftoonmethode, die gebruik maakt van kleine inkt, om zo een grotere nuance van kleuren te bereiken.

Het team heeft een diepgaand leermodel getraind om de meest optimale stapel van verschillende inkten te voorspellen. Zodra het systeem die aanpak had geleerd, heeft het team beelden van schilderijen gevoed zodat het kon trainen. Daarbij werd het model gebruikt om te bepalen welke kleuren worden gebruikt in welke specifieke gebieden voor bepaalde schilderijen.

Waarom?

Mike Foshey, een werktuigbouwkundig ingenieur bij MIT CSAIL en co-auteur van het wetenschappelijk artikel, zei dat een systeem als RePaint mensen meer toegang kan geven tot zeldzame kunstwerken zonder dat de originelen beschadigd kunnen worden.

“We kunnen ons ook voorstellen dat RePaint wordt toegepast met restauratiepraktijk en educatie in musea, zodat grotere aantallen mensen kunnen worden blootgesteld aan beroemde kunstwerken buiten de specifieke musea die hen huisvesten,” zei Foshey.